Tvangsfjernelse af børn, også kendt som anbringelse uden samtykke, er en indgribende foranstaltning, hvor de sociale myndigheder fjerner et barn fra hjemmet mod forældrenes vilje. Dette sker, når barnets trivsel og udvikling vurderes at være i alvorlig fare, og mindre indgribende tiltag ikke anses for tilstrækkelige.
I Danmark er reglerne for tvangsfjernelse reguleret i Barnets Lov, der trådte i kraft den 1. januar 2024. Ifølge § 46 i Barnets Lov kan en anbringelse uden for hjemmet uden samtykke besluttes, hvis der er en åbenbar risiko for, at barnets eller den unges sundhed eller udvikling lider alvorlig skade på grund af:
1. Utilstrækkelig omsorg eller behandling.
2. Overgreb, som barnet eller den unge har været udsat for.
3. Misbrugsproblemer, kriminel adfærd eller andre svære sociale vanskeligheder hos barnet eller den unge.
4. Andre adfærds- eller tilpasningsproblemer hos barnet eller den unge.
Det er vigtigt at bemærke, at tvangsfjernelse skal være sidste udvej. Kommunen er forpligtet til først at afprøve alle andre relevante hjælpeforanstaltninger, såsom pædagogisk støtte, familiebehandling eller aflastning, før en tvangsfjernelse kan finde sted. Dette sikrer, at mindre indgribende tiltag er overvejet og forsøgt, inden barnet fjernes fra hjemmet og sine vante omgivelser.